Limes Transalutanus | rapoarte de activitate / Reports

Etapele de execuţie ale proiectului au fost modificate prin Actul Adiţional 4 (februarie 2016), după cum urmează:

  • Etapa 1 - Recunoaștere în teren - Limes Transalutanus, 1 iulie-5 decembrie 2014
    • Rezumat

      Prima etapă a proiectului – numită, sugestiv, „Recunoaştere în teren” – a avut trei grupe de activităţi: a) de teren (lucru experimental cu drona şi avionul, periegheze liniare şi sondaje geologice); b) de birou, pregătind activităţi viitoare (proiectarea bazelor de date pentru toponimie şi ceramică); c) de diseminare (site-ul, reclamă pe un grup de diseminare, articole – două în publicaţii ISI – şi prezentăi la conferinţe internaţionale şi naţionale, în străinătate şi în ţară).
      Conform planificării iniţiale (de la momentul competiţei), prima etapă de lucru s-a concentrat pe situaţiile de la sud, dintre Dunăre şi oraşul Roşiori (cca 55 km), urmând ca în etapele urmâtoare să progreseze spre nord şi să adauge alte tipuri de activităţi, precum cercetările de teren sistematice.
      Considerăm că ne-am atins obiectivele, reconstituind complet traseul valului la sud de Vedea, clarificând aspecte ale construcţiei acestuia (cu sau fără materiale arse, dar şi posibilele motive), inclusiv varianta de traseu de lângă Roşiorii de Vede. Am identificat toate movilele aflate imediat în spatele valului – sau oricum pe toate cele aflate în evidenţa cartografică, inclusiv puncte noi – şi care sunt, foarte probabil, turnuri de supraveghere a graniţei.
      S-a identificat şi un sector cert cu drumuri romane (la nord de Valea Mocanului), şi s-au formulat suspiciuni în legătură cu alte sectoare de drum.


  • Etapa 2 - Achiziții de date (2015)
  • Etapa 3 - Tehnologia de cercetare a obiectivelor liniare (2016)
  • Etapa 4 - Bune practici în arheologia peisajului (2017)

^ sus