Limes Transalutanus | raport final / Final report 2017

RAPORT ŞTIINŢIFIC FINAL

septembrie 2017

 

Un raport final este o sinteză, sau, altfel spunând, un rezumat. Din acest motiv, toată lucrarea (dimensionată la maximum 20 de pagini, cf. instrucţiunilor finanţatorului) este un rezumat, chiar dacă unul dezvoltat. A cuprinde, în 20 de pagini, rezultatul unei munci susţinute de trei ani este o treabă mai dificilă decât pare. Din nevoia de spaţiu am renunţat la ilustraţie, deşi a vorbi despre arheologia peisajului, fără ilustraţie, este ca un meniu pentru persoane aflate în recuperare. Am folosit, desigur, extensiv, lucrurile deja publicate (care cuprind foarte multă ilustraţie), făcând trimiterile de rigoare (la un mod totuşi minimalist, din aceleaşi motive de spaţiu). Raportul nu este, deci, decât un îndrumar către literatura existentă pentru fiecare chestiune atinsă.
Raportul este structurat conform indicaţiilor transmise de către finanţator, respectiv în jurul obiectivelor proiectului şi modul în care au fost ele realizate, la care se adaugă menţionarea acelui rezultat pe care îl considerăm cel mai important. E ca şi cum cineva ţi-ar impune să alegi care dintre copiii tăi îţi place mai mult. Aşa că aş menţiona aici două lucruri: acesta este primul proiect de „landscape archaeology” făcut în România, cu o combinaţie tipică de metode şi mijloace caracteristice; în fine, istoric vorbind, documentarea aşezărilor civile de pe graniţă este, probabil, elementul de reţinut. Aş menţiona totuşi alte câteva lucruri care par acum, la final, foarte importante: studiul de mediu (asociind toponimia şi pedologia), care clarifică misterele traseului frontierei în zona de nord (de la Urlueni la Piteşti); explicarea specificităţii regionale (care este, la bază, tot o problemă de mediu natural) în termeni arheologici şi istorici, explicaţie în care săpătura arheologică a avut un rol determinant; precizarea specificităţii culturale, a culturii romane provinciale în Muntenia de vest a secolului al III-lea.
Dacă până aici am afişat separat, pentru rapoartele de etapă, toate secţiunile conţinute, consider că de această dată raportul final, pentru a fi cu adevărat util, trebuie citit integral; din acest motiv voi furniza un singur fişier pdf.

dr. Eugen S. Teodor

Raport ştiinţific final (pdf)

^ sus